De Spaanse keuken staat vooral bekend om haar paella, tapas en gedroogde worsten maar is eigenlijk vele malen uitgebreider dan dat. Er bestaat dan ook niet één Spaanse keuken; de gerechten verschillen sterk per streek. In Catalonië wordt dan ook heel anders gegeten dan in Baskenland en in Baskenland heeft men weer andere gewoontes dan in Galicië. Toch zijn er een aantal gerechten die in heel Spanje, ongeacht welke regio, hetzelfde zijn. Hierbij kun je denken aan tortilla de patata (aardappel omelet), gazpacho, paella, pisto (een soort ratatouille), bruschetta en embutido, ofwel verschillende soorten vleewaren.
Wat ook bij alle streken overeenkomt is het gebruik van olijfolie, vis en zeevruchten. Het is dan ook niet voor niets dat Spanje de op een na grootste vis- en zeevruchtenconsument ter wereld is.
Vrijwel alle producten die in een Spaanse keuken te vinden zijn, zijn vers. Diepvriesproducten, potjes en blikjes zijn in Spanje veel minder populair dan bijvoorbeeld hier in Nederland. Ontzettend gezond dus! Maak je maaltijd compleet en combineer deze verse mediterrane heerlijkheden met een glas Spaanse wijn. Proef de verscheidenheid van Spanje en voel je even thuis in het land van zon, zee, fiësta’s en siësta’s.
Volg Spaanse recepten